wtorek, 21 stycznia 2020

Pałki kurczaka pieczone w warzywach

4 pałki z kurczaka zagrodowego natrzyj przyprawa do kurczaka Kamis i zostaw na godzinę. 3 czerwone papryki Ramiro, cukinię i 2 czerwoną cebule oczyść i pokrój w zgrabne kawałki. 2 pomidory umyj i przekrój na połówki. Rozgrzej na patelni masło klarowane i obsmaż na nim pałki ze wszystkich stron. Przełóż pałki do żaroodpornego naczynia. Na patelnię wrzucaj sukcesywnie pokrojone warzywa i smaż aż zmiękną. Dopraw solą i pieprzem. Wyłóż warzywa na pałki z kurczaka. Dodaj kilka gałązek tymianku i rozmarynu. Podlej 1/2 szklanki białego wina.


Przykryj pokrywą i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku z termoobiegiem 1 godz. Odkryj naczynie i zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. 



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz