czwartek, 2 stycznia 2020

Kotlety mielone z sosem pomidorowym

2 cukrowe cebule oczyść, pokrój drobno i zeszklij na klarowanym maśle. Wlej do miski 1/2 kubka goracego bulionu wołowego. Dodaj do niego  2 łyżki stołowe masła i mieszaj aż masło sie roztopi.Wsyp 3 łyzki tartej bułki albo kromkę okrojonej ze skórki bułki. Wymieszaj, dodaj 2 jajka i pół pęczka posiekanej natki pietruszki, łyżeczkę soli i 1/4 łyżeczki pieprzu. Wkrop trochę przyprawy maggi i wymieszaj wszystko . Dodaj 80 dkg mielonego mięsa wieprzowo-wołowego, usmażoną cebulę i wyrób wszystko na jednolitą masę. Zostaw w chłodzie na 1 godz. Uformuj owalne kotleciki, obtocz je w mace i smaż na klarowanym maśle na średnim ogniu do złotobrazowego koloru. Przekładaj usmażone kotlety do żaroodpornego naczynia i wstaw pod przykryciem do nagrzanego do 110 stopni piekarnika. Zeszklij na patelni 3 cebulki dymki pokrojone w plasterki. Dodaj do nich 4 obrane ze skórki i drobno pokrojone podłużne pomidory. Smaż aż uzyskasz konsystencje sosu. Dopraw ziołami włoskimi, sola, pieprzem i podawaj z kotletami.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz