środa, 8 stycznia 2020

Farsz do lazanii

Na dużej patelni mocno rozgrzej 2 łyżki oliwy, włóż 1/2 kg najlepszej mielonej wołowiny i smaż 10 min. aż nie będzie płynu. Przełóż do dużego rondla. Powtórnie wlej na patelnię 2 łyżki oliwy i smaż następne 1/2 kg mielonej wołowiny, którą także przełóż po usmażeniu do rondla. Na patelni rozgrzej następną porcję oliwy, wrzuć na nią pokrojony w kostkę wędzony boczek (10 dkg) a jak się trochę wytopi dodaj 2 duże drobno pokrojone cebule. Pęczek pokrojonej natki pietruszki, 8 ząbków czosnku i 25 dkg pieczarek rozdrobnij w blenderze i wrzuć na patelnię do boczku. Smaż aż woda z pieczarek wyparuje i wrzuć zawartość patelni do rondla. Dodaj do rondla 4 puszki pomidorów rozdrobnionych, 3 łyżki passaty, 4 gałązki świeżego tymianku, liść laurowy i 1/2 szklanki czerwonego wina. Wymieszaj i duś wolno co najmniej godzinę. aż wyparuje połowa płynu.

Brak komentarzy:

Prześlij komentarz