Udka z kurczaka umyj, osusz w papaierowym ręczniku, oprósz sola i pieprzem i zostaw na 1 godz. Podsmaż na patelni 10 dkg wędzonego boczku pokrojonego w kostke i 6 oczyszczonych z łupin cebulek szalotek. Przełóz wszystko do żaroodpornego naczynia. Na pozostałym tłuszczu zrumień z obu stron udka kurczaka i przełóż je do naczynia do zapiekania. 15 dkg małych pieczarek i pęczek natki pietruszki umyj w ciepłej wodzie i dodaj do udek. Dopraw danie solą, pieprzem i tymiankiem, dodaj listki laurowe, podlej 100 ml białego wina, przykryj pokrywa i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 1 godz. Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min.
Podawaj z ryżem i zasmażanymi buraczkami.
Bez buraczków też dobre.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz