Tuszkę bażanta rozmroź, wyskub resztki piór, wyjmij serduszko i wątróbkę z wnętrza. Opłucz i wysusz w papierowym reczniku. Natrzyj sola i pieprzem. Zostaw w chłodzie na godzinę. Wątróbke i serduszko posiekaj i utrzyj z 10 dkg masła. Wysmaruj pastą wnetrze bażanta. Zaokraglonym nożem podważ skórę na piersi i wysmaruj wnętrze masłem. Zwiąż nogi bażanta lniana nicią. Ułóż na piersi listek laurowy i gałązki tymianku. Obłóż ptaka plastrami wędzonego boczku.
Przykryj brytfankę pokrywą. Wstaw do nagrzanego do 230 stopni piekarnika i piecz 20 min. Zmniejsz temperaturę do 190 stopni i piecz dalej 40 min. Odkryj bażanta, polej sosem powstałym podczas pieczenia i piecz jeszcze 15 min. do zrumienienia. Wyjmij bażanta na deskę, przykryj folią aluminiową i zostaw na 15 min. Sos z pieczenia zlej do rondla, dodaj łyżkę mąki i ogrzewaj mieszając aż uzyskasz gładki sos. Dodaj 3/4 szklanki rosołu z drobiu, łyzkę smażonych żurawin i 4 łyżki porto. Ogrzewaj ciagle mieszając aż wszystkie skłądniki połączą się.
Pokrój bażanta na ćwiartki i ułóż na wygrzanym półmisku.
Podawaj z sosem, szparagami i pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz