środa, 27 listopada 2019

Sałatka z cykorii i szynki szwarcwaldzkiej

2 cykorie oczyść z zepsutych liści, umyj, pokrój na plasterki, usuń twardy głąb i wrzuć do miski. Pół pęczka szczypioru, kilka listkow rzymskiej sałaty i radicchio umyj, osusz, pokrój  i dodaj do cykori. Kilka marynowanych podgrzybków pokrój w paski i dodaj do miski. 5 czerwonych, 5 żółtych i 5 brązowych pomidorków koktailowych umyj, osusz, przykrój na pół i dodaj do sałatki. Wymieszaj wszystko. Zró sos z soku z cytryny, miodu, soli, pieprzu, białęgo wina i oleju z pestek winogron. Zalej sosem sałatę i wymieszaj. Ugotuj 2 jajk na twado, obierz, pokrój na ćwiartki i ułóż na sałacie. Opakowanie szynki szwarcwaldzkiej wyłóż na sałatę zwijając poszczególne plastry w ruloniki.  Obsyp sałatę zestruganym parmezanem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz