czwartek, 4 kwietnia 2019

Tabbouleh z szynką

Pokrój na desce pęczek opłukanej natki pietruszki. Tak samo pokrój peczek miety. Wrzuć zieleninę do miski. Pokrój w kostkę obrany ogórek i pół czerwonej papryki. 3 cebulki dymki pokrój w półplasterki. 2 pomidory malinowe sparz, obierz ze skórki i pokrój w kostkę. Wszystkie warzywa wrzuć do miski. Skrop sałatke sokiem z limonki. wymieszaj wszystko najlepiej rękami. Dodaj pół małego kubka kuskusu. Skrop wszystko oliwa, posyp solą i pieprzem zmielonym. Wymieszaj jeszcze raz rękami. Przykryj talerzem obciażonym ciężarkiem i odstaw na godzinę. Ugotuj 2 jajka na twardo, wystudź i pokrój w cząsteczki. 4 plastry szynki serrano zrumień na suchej patelni, wyłóż na papierowy ręcznik i zostaw do ostudzenia. Półmisek wyłóż umytą i osuszoną sałątą iroszponką. Na sałatę wyłóż tabbouleh i pokrojone jajka. Udekoruj pokruszona szynka i listkami mięty.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz