wtorek, 8 stycznia 2019

Kaczka pieczona po kasztelańsku

Umyj piersi kaczki, osusz w papierowym reczniku, natnij skórke delikatnie w skośna kratke, natrzyj solą, pieprzem i majerankiem. Odstaw na godzinę. Połóż piersi skórą do dołu na zimnej patelni i smaż 8 min. Obróć na drugą stronę i smaż jeszcze 4 min. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni. Przełóż piersi na brytfannę skórą do góry, skrop winem madrra i wstaw do piekarnika na 15 min. Dodaj 3 pokrojone w piórka cebule dymki, 5 dkg pokrojonej w paski szynki i 5 dkg pokrojonych w plasterki parówek (ja dałam kiełbasę). Piecz jeszcze 5 min. Wyłącz piekarnik i zostaw mięso na 15 min. Pokrój piersi na plastry i ułóż na wygrzanym półmisku. Dopraw sos solą, pieprzem i sokiem z cytryny.



 Polej mieso i podawaj z zasmażanymi buraczkami.




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz