wtorek, 20 listopada 2018

Marynowany udziec cielęcy

1 kg udźca cielecego umuj, osusz w ręczniku papierowym i włóż do marynaty z 0,2 l białego wina, soli, pieprzu, kilku listków szałwii i tymianku i pokrojonej w plasterki główki czosnku. Przykryj i trzymaj w lodówce 24 godz. Wyjmij mieso z marynaty, oczyść i osusz w reczniku papierowy, Rozgrzej na patelni klarowane masło i zrumień na nim mięso ze wszystkich stron. Przełóż do brytfanki, zalej przecedzoną marynatą i wstaw do nagrzanego do 110 stopni piekarnika. Piecz 2 godz. i zostaw w piekarniku po wyłączeniu na 15 min. Odcedź sok spod mięsa do rondla, dodaj 0,5 l czerwonego wina i gotuj aż powstanie sos.
4 młode pory oczyść, obetnij zielone liscie i dobrze wypłucz pod bieżącą wodą 4 młode marchewki oczyść i opłucz. 4 czerwone cebule oczyść z łupin. 0,5 kg młodych ziemniaków wyszoruj pod bieżącą wodą, włóż do garnka, zalej wodą, dodaj sół i łodygi kopru i gotuj do miękkości. Ziemniaki odcedź, posyp posiekanym koperkiem i pokrop sokiem z cytryny. Pory i marchewkę wrzuć do osolonej wrzącej wody i gotuj 10 min. Odcedź i osusz w ręcznku papierowym Cebule włóż na patelnię z rozgrzanym klarowanym masłem i obsmaż na rumiano ze wszystkich stron. Naczynie do zapiekania wysmaruj masłem i ułóż w nim pory, marchew i cebulę. Polej wszystkie warzywa miodem i wstaw do piekarnika nagrzanego do 160 stopni na 15 min. Polej sosem i podawaj z ziemniakami i mięsem pokrojonym w cienkie plastry.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz