czwartek, 18 października 2018

Zupa z pietruszki

5 dużych pietruszek obierz, umyj, pokrój na kawałki i wrzuć na roztopione klarowane masło. Smaż dolekkiego zrumienienia. Dodaj pokrojoną na kawałki dużą cedbulę lub 2 mniejsze, 2 umyte i pokrojone na kawałki małe cukinie. Gdy warzywa sie podsmażą dodaj 3 obrane i pokrojone na kawałki gruszki i 1 kwaśne jabłko. Podduś wszystko 5 min., zalej rosołem cielęcym i gotuj aż warzywa będą miękkie. Zmiksuj zupę blenderem, dopraw solą i pieprzem. Usmaż na patelni 5 dkg pokrojonego w kostkę wędzonego boczku. Podawaj zupę posypaną boczkiem i posiekanym koperkiem z crostini.



Dobra jest również z pestkami słonecznika, dyni i sezamu, polana olejem z ostropestu i posypana oregano.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz