czwartek, 23 sierpnia 2018

Tajski rosół z cielęciną

Ugotuj rosół z kości cielęcych, włoszczyzny z dodatkiem czarnego pieprzu, ziela angielskiego, listków laurowych i lubczyku. Przecedź i obierz mięso z kości. Pokrój je w małe kawałeczki. Rozgrzej w garnku 2 łyżki masłą klarowanego, zeszklij na nim 3 czerwone cebule pokrojone w piórka i 4 ząbki czosnku przeciśniętego przez praskę. Dodaj kawałek utartego na tarce korzenia imbiru, kilka listków kafiru, 2 oczyszczone z pestek i pokrojone papryczki chili i 2 trawy cytrynowe. Duś wszystko kilka minut, zalej rosołem, dodaj sos rybny i słodki soss chili, gotuj 30 min. Wrzuć  20 dkg grzybów shitake pokrojonych w paski i pokrojone grube części 2 kapust pak choi. Gotuj 15 min. i dodaj pokrojone liście kapusty, cielęcinę i 500 ml mleka kokosowego. Gotuj jeszcze 15 min. dopraw solą i pieprzem. Posyp posiekanymi listkami bazylii tajskiej i czerwonej. Podawaj z makaronem ryżowym.



Możesz dodać do zupy 50 dkg krewetek tygrysich i podawać zupę z posiekaną kolendrą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz