czwartek, 2 sierpnia 2018

Kruchy placek z wiśniami

1 kg wiśni umyj i wypestkuj. Zasyp 35 dkg drobnego cukru, wymieszaj i zostaw aby wiśnie puściły sok. 25 dkg mąki, 20 dkg masła, 1/2 łyzeczki soli, łyżke cukru pudru i skórkę startą z cytryny umieść w malakserze i wyrabiaj na jednolite ciasto dolewając w miarę potrzeby lodowatą wodę. Zawiń ciasto w folię i odłóż do lodówki na 1 godz. Wyjmij ciasto, rozciagnij palcami na blasze plackowej i piecz w 180 stopniach przez 45 min. lub do ładnego zrumienienia. Zostaw do ostygniecia.  2 łyżki żelatyny zalej 2 łyżkami zimnej wody i zostaw aż  żelatyna napęcznieje. Zalej żelatynę szklanką wrzącej wody, mieszaj do rozpuszczenia żelatyny. Podgrzej wiśnie do rozpuszczenia cukru i odcedź. Rozłóż wiśnie na upieczonym cieście. Wlej żelatyne do soku, wymieszaj i zostaw do ostudzenia. Gdy galaretka zacznie się wytwarzać zalej nią wiśmnie i zostaw aż galaretka stężeje.


Pokrój placek w kwadraty i podawaj.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz