Roztop w rondelku 6dkg masła, wsyp do niego 1/2 szklanki mąki,wymieszaj starannie trzepaczką. Zdejmij rondelek z ognia i wlej do niego szklankę goracej wody mieszając cały czas trzepaczką. Dodaj 1/2 łyżeczki soli i mieszaj tak długo aż masa bedzie całkiem gładka. Wbijaj kolejno po jednym 3 jajka mieszając aż całe jajko zostanie wchłonięte przez ciasto. Odstaw rondelek na 15 min. W dużym szerokim garnku doprowadź do wrzenia 2 l osolonej wody lub rosołu, zmniejsz ogrzewanie tak aby płyn był na granicy wrzenia. Łyżkę deserową zanurz w goracym płynie i zgarniaj nią wypukłe kluseczki zanurzając łyżke w płynie. Gdy wszystkiekluski bedą sie gotować przykryj garnek pokrywka i gotuj aż wszystkie kluski wypłyną i podwoją swoją objętość. Dolej 1/2 l zimnej wody, odcedź i podawaj np. z rosołem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz