Obetnij szparagom zdrewniałe końce i wyrzuć. Odetnij główki szparagów a resztę pokrój w mniejsze kawałki. Zblanszuj główki szparagów i podsmaż na klarowanym maśle. Przełóż na papierowy ręcznik żeby osączyć z tłuszczu. W garnku roztop klarowane masło i smaż kawałki szparagów 10 min. mieszajac, zeby się nie zrumieniły. Zalej szparagi goracym bulionem drobiowym i gotuj 30 min. Zmiksuj zupę i przetrzyj przez sito. Wrzuć do zupy główki szparagów i gotuj 5 min. Zrób sos z 2 łyżek masła, 2 łyżek mąki i kubka bulionu z drobiu. Dodaj sos do zupy, wymieszaj, dopraw solą i pieprzem. Podawaj z kremową smietanką i crostini.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz