1/2 kg dobrej wołowiny na pieczeń pokrój w 3 cm sześciany i obsmaż na rumiano na klarowanym maśle z oliwą. Dodaj pokrojoną w kostkę cebulę i pokrojoną w plasterki marchew. Oprósz łyżką mąki i podduś 3 min. Wlej do garnka kieliszek brandy, podpal, poczekaj aż alkohol sie wypali i wymieszaj Zalej mięso 1/2 szklanki czerwonego wina i 1/2 szklanki bulionu wołowego. Dodaj wyciśniete 2 ząbki czosnku, 2 obrane ze skórki i pokrojone pomidory i bouquet garni, posól, popieprz i gotuj przez godzinę. Pokrojony w kostę wędzony boczek obgotuj przez 5 min., wysusz na papierowym ręczniku i przesmaż na patelni przez 5 min. Dodaj boczek do mięsa. Na patelni rozgrzej klarowane masło i usmaż na nim oczyszczone pieczarki. Dodaj grzyby do mięsa a na patelni roztop klarowane masło i 2 łyżki cukru trzcinowego. Dodaj obrane małę cebulki (15) mieszaj aż pokryją sie masłem. Zalej cebulki wodą, przykryj patelnię pokrywką i duś do zrumienienia. Wrzuć cebulki do garnka i duś mięso jeszcze 20 min.
Posyp posiekaną zieloną pietruszką i podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Posyp posiekaną zieloną pietruszką i podawaj z pieczonymi ziemniakami.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz