wtorek, 10 lipca 2018

Karp w galarecie

Karpia oskrob z łuski, wypatrosz, odetnij głowę i płetwy. Ugotuj wywar z włoszczyzny, odciętych odpadków z ryby, listków laurowych i ziela angielskiego. Osól pod koniec gotowania. Przecedź i włóż do wywaru oczyszczonego karpia. Gotuj na małym ogniu 15-20 min. Zostaw w wywarze do ostygnięcia. Wyjmij rybe z wywaru, oczyść z ości, wyporcjuj. Galaretę sklaruj wlewając łyżkę octu i 3 białka. Podgrzewając ubijaj rózgą az płyn zawrze. Odstaw na 20 min. aby galareta się sklarowała. Przecedź przez gazę ułóżoną na sicie. Zalej porcją galarety karpia. Gdy zastygnie przybierz gotowaną marchewką i zielonym groszkiem i zalej resztą galarety. Zostaw w lodówce do zastudzenia. Wyłóż półmisek listkami sałaty, wyłóż na nie rybę, udekoruj pomidorami, zieloną papryką i talarkami jaj.


Podawaj z majonezem lub innym ostrym sosem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz