25 dkg gęsich wątróbek oczyść z błon i żółci, umyj i namocz w mleku przez godzinę. Wyjmij z mleka, osusz w papierowym ręczniku i posól. Małą cebulę oczyść, pokrój w kostkę i zrumień na gęsim smalcu. Dodaj wątróbki, obsmaż, oprósz świeżo zmielonym pieprzem, dodaj 1/2 szklanki białęgo wina i duś na małym ogniu 20 min. Wstaw wątróbki do nagrzanego piekarnika na 10 min. Zrumienione wątróbki przełóż do miseczki, ostudź i wstaw do lodówki. Sos z wątróbek wlej do słoiczka i przechowaj w lodówce. Pokrój wątróbki na plasterki, ułóż na półmisku przybranym sałatą. Sos rozgrzej w mikrofalówce, dodaj łyżeczkę czerwonej sproszkowanej papryki, wymieszaj i polej nim wątróbki. Udekoruj danie zielona papryka i pomidorami.
Podawaj z ziemniakami soutees i smażoną cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz