poniedziałek, 11 czerwca 2018

Mielone kotlety z indyka

0,5 kg mielonego mięsa z piersi indyka i 0,5 kg mielonego mięsa z uda indyka włóż do miski. Wlej do rondelka 200 ml bulionu z drobiu, włóż do niego 15 dkg masła. Mieszaj aż masło sie roztopi. Wbij do bulionu 3 jajka i ubij wszystko na jednolita masę. Dopraw sola i pieprzem. Wsyp 4 łyzki tartej bułki i wymieszaj starannie. Dodaj pęczek posiekanego koperku, wymieszaj i wlej wszystko do mięsa. Wyrób mięso na jednolite ciasto, przykryj i wstaw do lodówki na 1 godz. Uformuj z mięsa kotlety, oprósz je mąką i smaż na klarowanym maśle. Przełóż usmażone kotlety do naczynia żaroodpornego, polej gęstą śmietaną i zapiekaj w piekarniku w temp. 180 stopni.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz