Umyj 3 kg dojrzałych pomidorów z pola, pokrój je w ćwiartki i wrzuć do garnka. Oczyść 3 cebule. 3 marchewki 3 gałązki selera naciowego, duży pęczek zielonej pietruszki i bazylii, pokrój i dodaj do pomidorów. Duś 1 godz. pod przykryciem bez dodawania wody mieszając co jaki czas. Zmiksuj blenderem zawarość garnka, dodaj 10 dkg smalcu gęsiego, osól do smaku i duś jeszcze 20 min. na słabym ogniu mieszając od czasu do czasu. Gorący sos wlej do wyparzonych słoików, zakręć i postaw słoiki na zakrętkach do wystudzenia.
Jeśli masz miejsce w zamrażarce wystudź sos, wlej do woreczków z zasuwką i zamroź.
Z tej proporcji wychodzi około 3 litrów sosu, który ja podzieliłam w podany sposób na 4 części. Sos stanowi świetna bazę do zupy pomidorowej, sosu do pizzy lub spaghetti, mięsa oraz jaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz