niedziela, 1 października 2017

Bitki cielęce w sosie grzybowym

Umyj i osusz w papierowym ręczniku 1/2 kg cielęciny na bitki. Pokrój mięso na zrazy, zbij tłuczkiem, posól i oprósz mąką. Rozgrzej na patelni klarowane masło i obsmaż bitki na rumiano. Przełóż do rondla, podlej niewielka ilością wody i duś pod przykryciem około 1 godz. Oczyść i umyj 1/2 kg grzybów kozaków. Zagotuj osoloną wodę, dodaj pokrojoną cebulę i grzyby. Gotuj 15 min. odcedź i ostudź. Rozgrzej w rondlu 2 łyżki gęsiego smalcu, zrumień na nim dużą cukrową cebulę. Grzyby pokrój na plastry, dodaj do cebuli, smaż 15 min. Podlej niewielką iloscią wody i duś pod przykryciem 1/2 godz. Dodaj grzyby do mięsa i ogrzewja wszystko jeszcze 15 min. Dodaj kieliszek madery, dopraw solą i pieprzem. Posyp siekaną pietruszką i podawaj z kluskami galuszka.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz