sobota, 16 września 2017

Ozorki wołowe w sosie kaparowym

Kup słoik ozorków wieprzowych w galarecie (albo ugotuj je w osolonej wodzie z włoszczyzną, pieprzem, zielem angielskim i liściem laurowym,przestudź i obciągnij ze skóry). Ozorki pokrój w plasterki.Rozgrzej w rondlu oliwę, zrumień na niej 2 wyciśnięte przez praskę ząbki czosnku, dodaj pokrojoną w piórka cebulę i podsmaż aż się zeszkli. Duży pomidor sparz, obierz ze skórki, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. Duś wszystko 5 min., dodaj galaretę ze słoika (lub 1/2 szklanki rosołu z gotowania ozorków), 3 łyżki kaparów, dopraw solą, pieprzem i bulionem wołowym. Wrzuć pokrojone ozorki, podduś chwilę.





Podawaj z ryżem i fasolką szparagową.


Albo z młodymi ziemniakami i kapustką pak choi posypujac koperkiem.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz