0,5 kg świeżych grzybów (ja wziełam podgrzbki i kozaki) oczyść, wypłucz starannie w gorącej wodzie, pokrój w plastry i wrzuć na wrzącą osoloną wode. Dodaj pokrojona cebule i gotuj na małum ogniu 15 min. Odcedź na durszlaku. 1/2 kg pręgi wołowej umyj, osusz w papierowym ręczniku, pokrój na bitki. W plastikowym woreczku umieść 3 łyzki maki, 1/2 łyżeczki soli i pieprzu. Wymieszaj i obtocz w tej mieszaninie mieso. Smaż bitki z obu stron na rozgrzanym smalcu gęsim. Przełóż do rondla, a na nastepnej porcji smalcu zeszklij 2 cukrowe cebule pokrojone w piórka. Dodaj do rondla cebulę, grzyby, podlej niewielka ilościa wody i duś pod przykryciem około 1 godz. aż mięso będzie miekkie. Dodaj 3 łyżki śmietanki, posyp posiekana pietruszka i podawaj np. z marchewką i kaustą pak choi.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz