piątek, 5 maja 2017

Vol au vent z perliczką

Z gotowego arkusza\ ciasta francuskiego wytnij 3 krążki przykładając talerz lub spód tortowy. w dwóch wytnij środki tak aby powstały pierścienie. Ułóż cały krążek na dnie tortownicy lub blasze do pieczenia wyłożonej papierem do pieczenia. Posmaruj wodą i ułóż na nim pierwszy pierścień. Posmaruj pierścień wodą i ułóż drugi pierścień. Posmaruj wierzch żółtkiem i upiecz w piekarniku w temp. 220 stopni do zrumienienia. Pozostałe mięso z pieczonej perliczki pokrój w kawałki. Zrób sos beszamelowy z masła i mąki, rozprowadź 1/4 l śmietany, dodaj 2 żółtka i dobrze wymieszaj. Dopraw do smaku sokiem z cytryny, solą i pieprzem. 20 dkg pieczarek oczyść, pokrój w plastry i usmaż na klarowanym maśle, podduś z wodą i dodaj do sosu. Dodaj perliczkę, wymieszaj i napełnij ciasto nadzieniem. Wstaw na chwilę do gorącego piekarnika aby się podgrzało. Podawaj pokrojone jak tort najlepiej z zieloną sałatą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz