poniedziałek, 17 kwietnia 2017

Pasztet z wątróbek drobiowych

3/4 kg wątróbek z kurcząt opłucz, oczyść z żyłek i błon, smaż na klarowanym maśle 10 min. Zalej 150 ml porto ruby. włóż na patelnie następną porcję masła i smaż pokrojoną  łopatkę cielęcą (30 dkg),  podgardle wieprzowe (30 dkg) i 2 cukrowe cebule. Przełóż do garnka, podlej niewielka ilością wody i duś 1 godz. pod przykryciem. 5 dkg suszonych borowików zalej letnią wodą i ugotuj. Odcedź płyn do mięsa a grzyby posiekaj. Dodaj do mięsa wątróbki i duś jeszcze 15 min. Zostaw do ostudzenia i zmiksuj wszystko w malakserze. Dodaj do masy wątróbkowej 3 żółtka, borowiki, 3 łyżki mąki ziemniaczanej, 3 ząbki wyciśniętego przez praskę czosnku, sól, cukier i pieprz do smaku i 50 ml brandy. Wymieszaj wszystko na jednolitą masę, przełóż do dwóch foremek pasztetowych, wstaw do kąpieli wodnej i piecz 1,5 godz. w 180 stopniach. Podawaj z sosem tatarskim.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz