poniedziałek, 3 kwietnia 2017

Limoncello

Kilogram niewoskowanych cytryn umyj, osusz i zetrzyj z nich zesterem skórkę. Włóż skórkę do hermetycznego słoja, zalej 1/2 l spirytusu 95%, 1/2 litra wódki, zamknij i odstaw w ciemne miejsce na tydzień. Od czasu do czasu potrząśnij słojem aby wymieszać zawartość. Wyciśnij sok z cytryn pozbawionych skórki. Wlej sok do foremek do lodu i zamroź w zamrażarce. Gotowe kostki zamrożonego soku wrzuć do woreczka z zasuwką, trzymaj w zamrażarce i używaj w miarę potrzeb.  Po tygodniu ugotuj syrop z 40 dkg cukru i 825 ml wody. Ostudź i wlej do słoja. Zamknij i zostaw na następny tydzień w ciemnym miejscu mieszając od czasu do czasu. Odcedź skórkę przez ręcznik papierowy, wlej limoncello do butelek. 


Po tygodniu włóż butelkę do zamrażarki i na następny dzień możesz degustować pyszny likier.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz