poniedziałek, 20 lutego 2017

Zielone risotto

Rozgrzej w garnku oliwę. Zeszklij na niej pokrojona w kostkę cebulę cukrową i łodygę selera naciowego.  Wsyp kubeczek ryżu carneroli i smaż, aż ryż wchłonie tłuszcz. Pozostałe z pieczonej perliczki kawałki mięsa pokrój w kostkę i dodaj do ryżu. Wlej pół kubka białego wina i ogrzewaj aż wino się wchłonie. Dodaj także pozostały z pieczenia sos. Smaż przez chwilę. W innym garnku przygotuj 1/2 l rosołu z kurczaka. Dolewaj po trochu rosół do ryżu i gotuj na średnim ogniu często mieszając, Gdy cały rosół zostanie wlany dodaj szklankę zielonego groszku uduszonego z cebulą i sałatą, wymieszaj i zostaw na najmniejszym ogniu aby ryż doszedł do miękkości. Posyp siekaną natka pietruszki i tartym parmezanem.


Możesz też nie dodawać groszku tylko wysypać do risotta starkowany parmezan i łyżkę świeżego masła i podgrzać jeszcze 10 min. Podawaj z sałatka z awokado.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz