Perliczkę umyj, osusz w ręczniku papierowym, natrzyj solą i pieprzem, włóż do wnętrza listki rozmarynu i posyp nimi ptaka po wierzchu. Zwiąż nóżki nicią lnianą, załóż pod spód skrzydełka, obłóż całego ptaka plasterkami słoniny. Włóż do naczynia termoodpornego z pokrywką. Piekarnik nagrzej do 200 stopni i wstaw perliczkę bez przykrycia na 20 min. Zsuń słoninę na boki, przykryj naczynie pokrywką, zmniejsz ogrzewanie do 180 stopni i piecz następne 30 min. Zostaw w wyłączonym piekarniku na 15 min. Pokrój na porcje, ułóż na półmisku, polej sosem z pieczenia i obłóż słoniną. Podawaj z makaronem lub młodymi ziemniakami i glazurowana marchewką z rzepką.
Albo z zielonym groszkiem duszonym z sałatą i cebulą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz