poniedziałek, 20 lutego 2017

Mus czekoladowy

30 dkg gorzkiej czekolady co najmniej 70% lub więcej połam, wrzuć do rondla, dodaj 5 łyżek wody i ogrzewaj na średnim ogniu cały czas mieszając aż czekolada się roztopi. Dodaj 3 łyżki masła i 3 łyżki Cointreau , wymieszaj wszystko starannie i odstaw do ostudzenia. Ubij mikserem 3 żółtka, dodaj do czekolady i wymieszaj. W osobnym naczyniu ubij 4 białka, dodaj 1/2 łyżeczki winianu potasu i 3 łyżki cukru pudru. Ubij na sztywno i dodaj 2 łyżki do czekolady. wymieszaj delikatnie i dodawaj czekoladę do białek zawijając szpachelką. Wyłóż mus do formy kremowej, przykryj i zostaw w chłodnym miejscu na kilka godzin. Wyłóż mus na półmisek, udekoruj bitą smietaną i stróżkami czekolady.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz