wtorek, 7 lutego 2017

Kaczka z granatami

Piersi kacze umyj, osusz w ręczniku papierowym, natnij skórę na piersiach w kratę, posyp sola i pieprzem i ułóż skórą w dół na zimnej patelni. Smaż tak długo aż tłuszcz ze skóry się wytopi. Piekarnik nagrzej do 220 stopni. Przełóż piersi na brytfannę skórą do góry i wstaw do piekarnika na 15 min. Wyłącz piekarnik i  zostaw mięso na 15 min. Wytrzaśnij pestki z połówki granatu.  Rozłóż na dużym półmisku porwane liście rzymskiej sałaty i radicchio. Wyjmij mięso z piekarnika, pokrój na plastry i ułóż na sałacie. Posyp pestkami granatu i listkami mięty. Polej sosem z pieczenia i wyciśniętym sokiem z drugiej polówki granatu. Podawaj z młodymi ziemniakami i marmoladą z ananasa z rozmarynem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz