Rozgrzej w garnku oliwę. Wrzuć pokrojoną drobno cebulę cukrową, 4 przeciśnięte przez praskę ząbki czosnku, drobno pokrojoną oczyszczoną z nasion papryczkę chili i starty na tarce kawałek świeżego korzenia imbiru. Smaż na średnim ogniu, dodaj kilka pokruszonych listków limonki, kilka kawałków oczyszczonej trawy cytrynowej i 3 łyżeczki pasty tom yum. Smaż jeszcze chwilę, dorzuć pokrojone na małe kawałki mięso z kurczaka (ja dałam mięso z gotowania rosołu), podsmaż trochę i zalej wodą, puszką (400 ml) mleka kokosowego i dodaj pokrojone w plasterki grzyby shitake (20 dkg). Dodaj łyżeczkę brązowego cukru, 2 kostki rosołu krewetkowego i sok z limonki. Gotuj 15 min. dodaj opłukane krewetki i gotuj do rozmrożenia krewetek. Posyp posiekana kolendrą i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz