Piersi kacze umyj, osusz papierowym ręcznikiem, natrzyj solą, pieprzem i szałwią, odstaw na godzinę w chłodne miejsce. Oprósz maka i zrumień z obu stron na klarowanym maśle. Dużą cebule cukrową oczyść, pokrój w piórka i dodaj do kaczki. 3 jabłka umyj, podziel na ćwiartki, usuń gniazda nasienne i dodaj do garnka z kaczka. Podlej kubkiem wołowego rosołu i duś do miękkości. Pomarańczę obierz ze skórki i pokrój w plasterki. Wyjmij piersi z garnka, pokrój w plastry i ułóż w naczyniu do zapiekania. Na wierzchu ułóż pomarańcze. Sos zmiksuj, dodaj 2 żółtka, dopraw sola i pieprzem, zalej kaczkę i zapiecz w piekarniku.
Podawaj z ryżem i sałatą.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz