niedziela, 7 sierpnia 2016

Duszona łopatka jagnieca

Łopatkę jagnięca umyj, osusz w ręczniku papierowym, oczyść z błon i omięsnych, naszpikuj pokrojonymi 2 ząbkami czosnku. Zwiń w rulon, obwiąż lniana nicią i obsmaż w rondlu na klarowanym maśle. Dodaj 2 cukrowe cebule pokrojone na ćwiartki, 3 marchewki pokrojone w plasterki, igiełki rozmarynu i duś na średnim ogniu w odkrytym rondlu 25 min. Po 10 min.obróć mięso na drugą stronę, posól, popieprz. Przykryj rondel i duś jeszcze 25 min. Zdejmij nić, pokrój na plastry, podawaj z pieczonymi ziemniakami, pieczoną fasolką szparagową i sosem pomidorowym, który został z ozorków cielęcych.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz