poniedziałek, 22 sierpnia 2016

Brzoskwinie w kremie malinowym

5 brzoskwiń przetnij na połówki, usuń pestki i włóż przecięciem do dołu do wrzącej wody ze szklanka cukru i cukrem waniliowym. Przykryj pergaminem i gotuj na małym ogniu do miękkości brzoskwiń. Zostaw w syropie do ostudzenia. 40 dkg śmietanki kremowej ubij mikserem, dodaj cukru pudru do smaku i 2 śmietanki fix. 80 dkg malin zmiksuj, przetrzyj przez sito i dodaj do śmietany. Wyłóż część kremu na salaterkę. Na kremie ułóż odsączone na papierowym ręczniku brzoskwinie. Resztę kremu wyłóż na brzoskwinie. Udekoruj malinami i listkami mięty. Ostudź w lodówce.




Zamiast malin możesz wziąć 0,5 kg truskawek, przetrzeć je przez sito, dodać do nich sok z pół cytryny i 150 g cukru pudru.4o dkg smietanki kremowej ubij lekko, dodaj 2 śmietanki fix i 50 g cukru pudru. Ubijaj aż smietana będzie sztywna. Dodawaj przecier truskawkowy dalej ui8ujajac wszystko na krem. Brzoskwinie wyłóż na salaterkę, przykryj kremem i udekoruj truskawkami i listkami mięty.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz