Dużą cebulę pokrój w kostkę i wrzuć na rozgrzaną oliwę w dużym rondlu. Smaż kilka minut aż cebula się zeszkli. Dodaj 0,5 kg starannie umytych, odwirowanych i drobno pociętych liści szpinaku i pół paczki pokrojonego w plasterki selera naciowego. duś tak długo aż liście i seler zmiękną. Dodaj dwie dymki pokrojone, garść rukoli, posiekany koperek i kolendrę. Smaż jeszcze kilka minut i przełóż na sitko aby warzywa odciekły. Gdy wystygną mocno odciśnij od reszty płynu, włóż do garnka, dodaj 10 dkg pokruszonego sera ricotta, 10 dkg startego sera Cheddar i 6 dkg pokruszonego sera feta, skórkę starta z cytryny, 2 jajka, sól, pieprz i cukier do smaku.Wymieszaj starannie całość.
Rozwiń ciasto filo i układaj w brytfannie 4 płaty smarując każdy oliwą i zakładając brzegi ciasta na brzegi brytfanny. Na ciasto wyłóż farsz, przykryj go brzegami ciasta i na wierzch nałóż kolejne 3 płaty ciasta smarując każdy oliwą. Zawiń brzegi w fantazyjny sposób i piecz około 40 min. w nagrzanym do 200 stopni piekarniku. Wyjmij z pieca i podawaj na ciepło lub zimno.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz