czwartek, 12 maja 2016

Kurczak Perigord z fasolką szparagową.

Umyj kurczaka (kurczaki Perigord są w Carrfour), osusz w ręczniku papierowym, natrzyj solą i pieprzem. Włóż do środka kurczaka kilka gałązek tymianku, listek laurowy i wlej sok wyciśnięty z połowy cytryny oraz skórke pozostałą po wyciśnieciu. Zwiąż nogi kurczaka i ułóż go na ruszcie ustawionym na blaszce do pieczenia. Polej sokiem wyciśnietym z drugiej połówki cytryny i roztopionym masłem. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz 1 godz. polewając kilkakrotnie zgromadzonym na blaszce sosem. Wyjmij kurczaka na deskę, przykryj folią aluminiową i zostaw na 15 min.Podawaj z ryżem i zieloną sałatą.


Albo w osolonej i ocukrzonej wrzącej wodzie ugotuj fasolkę szparagową przez 10 min. Odcedź i ułóż na półmisku. Skrop fasolkę sokiem z cytryny i oliwą i posyp wyciśniętym przez praskę czosnkiem. Kurczaka pokrój na porcje i ułóż pośrodku. Polej mięso sosem z pieczenia rozcieńczonym 4 łyżkami bulionu. Przykryj folią aluminiową i wstaw na 10 min. do nagrzanego do 110 stopni piekarnika.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz