Zrób kruche ciasto z 30 dkg maki, 20 dkg masła, łyżeczki soli i kilku łyżek zimnej wody. Wstaw do lodówki na 30 min. Dużą cebulę pokrój w kostkę, 30 dkg pieczarek pokrój na plasterki2 ząbki czosnku przeciśnij przez praskę i usmaż wszystko na maśle. Dopraw sola i pieprzem. Szpinak (40 dkg) wrzuć partiami na patelnię na rozgrzane masło, podsmaż aż zwiędnie i dopraw do smaku. Nagrzej piekarnik do 180 stopni, wylep ciastem dużą formę do tarty i wstaw na 10 min. do pieca. Rozłóż na podpieczonym spodzie pieczarki z cebulą i szpinak, tuńczyka i makrelę osącz z oliwy, rozdrobnij widelcem i ułóż na warzywach.
3 jaja roztrzep z 200 ml śmietany, dopraw solą i pieprzem, wylej na tartę i wstaw potrawę do piekarnika nagrzanego do 200 stopni na30 min.
Pokrój w kliny i podawaj.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz