wtorek, 19 kwietnia 2016

Wiosenna botwinka

3 buraczki ugotuj do miękkosci, wystudź, obierz z łupin i starkuj na tarce o duzych otworach. 2 pęczki botwiny umyj starannie, pokrój drobno i wrzuć 1/2 wrzącej, zakwaszonej sokiem cytrynowym wody. Gotuj do miękkosci. Mostek cielęcy wymocz w zimniej wodzie, włóż do 3 litrów wrzącej, osolonej wody i gotuj 30 min. Dodaj włoszczyznę, pieprz, ziele angielskie i liść laurowy. Gotuj aż mięso będzie miękkie. Mięso wykorzystaj do innych dań (szparagi z cielęciną, potrawka cielęca z borowikami). Rosół przecedź, dodaj do niego buraczki i botwinę, dopraw do smaku solą i cukrem. Ugotuj jajka na twardo, pokrój je w plasterki i rozłóż na talerzach. Koperek, szczypiorek i natkę pietruszki posiekaj i rozłóż na talerze. Włóż na talerze po łyżce śmietany.


Serwuj z ugotowaną zupą.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz