środa, 13 kwietnia 2016

Ryż Kondeuszów

25 dkg ryżu opłucz i obgotuj we wrzacej wodzie3 min, odcedź i osącz. 1/2 l mleka zagotujz cukrem waniliowym, wrzuć ryż i gotuj pod przykryciem na bardzo małym ogniu 35 min. W połowie gotowania dodaj 12dkg cukru i szczyptę soli. Do ugotowanego ryżu dodaj 10 dkg masła, 4 żółtka i 2 łyżki smietany. Wymieszaj,włóż do formy i zostaw w chłodnym miejscu do nastepnego dnia. Wyłóż ryż na okrągły półmisek. Dwie puszki moreli w syropie osącz starannie, ułóż wokół ryżu. Pozostałe morele pokrój w kostkę i włóż do środka pierścienia. Udekoruj ryż wiśniami z konfitury i posiekanymi pistacjami. 60 dkg śmietany kremówki ubij mikserem, dodaj 3 łyzki cukru pudru i 2 saszetki śmietanki fix. Gdy będzie sztywna dodaj pól słoiczka dżemu lub konfitur z moreli. Wymieszaj i podawaj z ryżem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz