czwartek, 25 lutego 2016

Tażin z kurczaka

Zrób w moździerzu marynatę z 1 czubatej łyżeczki nasion kolendry, 1 łyżeczki nasion kuminu, 1 czubatej łyżeczki mielonego imbiru,soli, pieprzu i 2 łyżek oliwy.  Kurczaka z Perigord pokrój na 6 części, natrzyj marynatą i zostaw w chłodzie w przykrytym naczyniu na kilka godzin. Na dużej patelni rozgrzej oliwę i obsmaż kurczaka najpierw skóra do dołu. Pokrój bulwę kopru włoskiego na 8 części i dodaj do smażenia. Pokrój 2 cebule w grubą kostkę, 4 ząbki czosnku pokrojone w plasterki i posiekany pęczek kolendry. Dodaj wszystko do kurczaka, wymieszaj i smaż kilka minut. 2 kiszone cytryny pokrój w kostkę, usuń pestki, wrzuć na patelnię. Dodaj 8 dkg zielonych i czarnych oliwek bez pestek i dużą szczyptę szafranu. Zalej wszystko 1/2 litra bulionu z kurczaka, przełóż do naczynia z pokrywka i duś 1,5 godz. w temp. 150 stopni. W połowie duszenia wymieszaj, Podawaj z ryżem lub kuskusem.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz