3 duże cebule cukrowe smaż na 2 łyżkach masła klarowanego 10 min. aż zbrązowieją. Przełóż na talerz, na patelni roztop kolejne 2 łyżki masła i smaż na nim 40 dkg wątróbki z kurczaka pokrojonej w 5 cm kawałki. Smaż tak długo, aż wątróbka straci krwisty kolor. Wymieszaj wątróbkę z cebulą i zmiksuj w malakserze. Ugotuj na twardo 4 jajka. Po wystudzeniu i obraniu ze skorupki zetrzyj 2 jajka na tarce o grubych otworach a drugie dwa na tarce o drobnych otworach. Dodaj jajka do wątróbki, posól i popieprz do smaku. Dodaj 3 dkg stopionego masła, 4 łyżki wina Marsala i wymieszaj delikatnie masę. Wstaw na kilka godzin do lodówki. Bagietkę pokrój na kromki, posmaruj masłem i zrumień lekko w piekarniku 1 180 stopniach. Posmaruj kromki pastą wątróbkową i posyp po wierzch siekanym szczypiorem.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz