poniedziałek, 27 lipca 2015

Perliczka duszona

Tuszkę Perliczki Wielkopolskiej DROP (1,2 - 1,3 kg) rozmroź, umyj, wysusz w ręczniku papierowym, potnij na 8 kawałków, natrzyj solą i posyp pieprzem cytrynowym. Na patelni roztop łyżke masła i zrumień na nim pokrojoną w kostkę słoninę (10 dkg). Włóż pokrojoną perliczkę i zrumień kawałki ze wszystkich stron. Przełóż zawartość patelni do rondla, podlej szklanką białego wina i duś pod przykryciem. Podroby i szyję gotuj osobno do miękkości w osolonej wodzie i wystudź, z szyi wydziel mięso i razem z podrobami drobno pokrój. Dodaj podroby do rondla i dalej duś. 5 pomidorów sparz, obierz ze skórki i pestek, pokrój w kostkę i dodaj do rondla. Duś aż mięso będzie miękkie. Wyłóż na pólmisek, obłóż młodymi ziemniakami z wody, posyp siekaną pietruszką. 




Brak komentarzy:

Prześlij komentarz