Wyłóż dno tortownicy papierem pergaminowym i wysmaruj masłem. Ubij lekko mikserem 8 białek, wsyp szczyptę winianu potasowego, 2 szklanki cukru, cukier waniliowy, 2 łyżki mąki kukurydzianej, szczyptę proszku do pieczenia i ubijaj na sztywną masę. Wyłóż masę do tortownicy i piecz w temp. 150 stopni 30 min. Zmniejsz temperaturę do 100 stopni i piecz jeszcze 25 min. Wyłącz piekarnik i zostaw bezę w piekarniku do wystudzenia. Wyłóż bezę na półmisek, na którym będzie serwowana,, nakryj bezę tacą i obróć. Zdejmij półmisek, usuń pergamin, przykryj ponownie półmiskiem i znowu obróć. Usuń tacę, na bezie poukładaj 50 dkg malin ( mogą być truskawki albo mieszanka miękkich owoców), ubij 60 dkg śmietanki 30%, dodaj 20 dkg (lub więcej, jeśli lubisz słodko) cukru pudru i 3 saszetki stabilizatora do bitej śmietany dr Oetkera. Wyłóż śmietanę na maliny i udekoruj malinami i siekanymi orzechami pistacjowymi (niesolonymi).
W innej wersji dodaj do śmietany Grenadinę a do dekoracji użyj także brzoskwinie.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz