czwartek, 11 czerwca 2015

Sałatka nicejska z minimakrelką

Półmisek wyłóż pokrojoną w paski ćwiartką sałaty lodowej i małą sałatą rzymską. Bób wrzuć do wrzącej osolonej wody, gotuj 3 min odcedź i wyłuskaj. Jajka ugotu na twardo 7 min, ostudź, obierz i pokrój w ósemki. Fasolkę szparagową oczyść z ogonków, wrzuć na wrzącą, osoloną i ocukrzona wodę, gotuj 10 min. Ogórek obierz obieraczką do jarzyn zostawiając co drugi pasek i pokrój w plasterki. Pomidor pokrój w ósemki. Czerwoną paprykę oczyść z pestek i pokrój w kwadraty. Anchovies i minimakrelki portugalskie osącz z oliwy na ręczniku papierowym. Przygotuj sos z oliwy extra virgine, w której namocz na 10 min rozgnieciony płaskim nożem ząbek czosnku (potem go usuń), cytryny, soli, pieprzu i białego wina. Poszczególne jarzyny układaj promieniście na sałacie, na jarzynach ułóż anchovies, makrelki, jajka i listki bazylii. Polej sosem.





Brak komentarzy:

Prześlij komentarz