niedziela, 11 lutego 2024

Tort Pischinger

 5 dkg kakao wymieszaj na gładką pastę z 6 łyżkami wody podgrzewając na niedużym ogniu. 40 dkg masła ubij mikserem na pulchną masą. Dodawaj kolejno 3 żółtka dalej ubijając a następnie 35 dkg cukru pudru i masę kakaową. Na koniec dodaj wanilię, kieliszek spirytusu i 10 dkg zmielonych orzechów włoskich. Paczkę wafi podsusz w piekarniku, ostudź i rozsmaruj na nich masę czekoladową dociskając  dokładnie każdy wafel. Na wierzchu połóż deskę i obciąż ją czymś ciężkim. Zrób polewę czekoladową wg przepisu Sos czekoladowy dodajac do niego 10 dkg zmielonych orzechów włoskich.  Gdy masa się zestali polukruj wierzch polewą czekoladową i udekoruj orzechami włoskimi.


Pokrój tort na prostokątne kawałki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz