środa, 28 września 2022

Bulion z kapustą

 Opakowanie kurzych łapek Zalej wrzątkiem i zostaw. Do garnka włóż kość wołowa, szponder, pokrojoną nakawałki oczyszczona włoszczyznę. Wstaw garnek do nagrzanego do 200 stopni piekarnika na 15 min. Cebule obierz, przekrój na pół i opal na suchej patelni lub palniku. Natke pietruszki, lubczyk, tymianek i ziele angielskie owiń gazą i zesznuruj. Wujmij garnek z piekarnika, zalej jego zawartość 3 litrami wody i postaw na palniku . Ogrzewaj do zagotowania. Jeśli lubisz odszumuj łyżka cedzakową. Dodaj do garnka odcedzone łapki kurze, zioła, 3 suszone borowiki, cebulę i sól. Gotuj na małym ogniu 3 godz. Odcedź bulion. Szponder użyj do drugiego dania. Bulion dopraw sola i pieprzem do smaku. Ćwiartkę kapusty sparz wrzątkiem i po odcedzeniu gotuj w posolonej wodzie na małym ogniu do miekkości. Pokrój drobno, dodaj do wazy, zalej bulionem i podawaj.


Ćwiercakiewiczowa poleca aby w bulionie ugotować wydrążone łyżeczką ziemniaki.


Brak komentarzy:

Prześlij komentarz