piątek, 17 czerwca 2022

Navarin z jagnieciny

 1/2 kg łopatki jagnięcej umyj, osusz i pokrój na małe kawałki. Rozgrzej w rondlu oliwę i zrumień na niej mięso. Oprósz mięso 2 łyżkami mąki, zasmaż, zalej wodą tak aby przykryła mięso i duś na małym ogniu do miękkości. Świeżą bazylię, rozmaryn, tymianek, oregano, szałwię i miętę posiekaj i wsyp do mięsa. Dodaj troszkę soli. 6 małych marchewek wyszczotkuj, pokrój na plasterki i dodaj do rondla. 12 malutkich ziemniaków także wyszczotkuj i dodaj do rondla. Duś potrawę 15 min. 12 malutkich cebulek sparz wrzątkiem, oczyść i uduś na maśle. Dodaj do rondla cebulki i 15 dkg groszku (może być mrożony. Ogrzewaj jeszcze 3 min.sprawdź smak i posól jeśli potrzeba.







Brak komentarzy:

Prześlij komentarz