wtorek, 19 kwietnia 2022

Mazurek orzechowy

 25 dkg orzechów włoskich zmiel zostawiając mkilka połówek do przybrania. 10 dkg masła utrzyj na pulchna mase, dodawaj kolejno 3 żółtka i 25 dkg cukru pudru, zmielone orzechy i 10 dkg maki. Na końcu dodaj sok z cytryny i wanilię. Ułóż na blasze 2 wafle i rozsmaruj na nich mase orzechowa. Ubij na piane 4 białka, dodaj do nich 1/2 łyżeczki winianu sosdowo-potasowego i 20 dkg cukru pudru oraz wanilie. Rozsmaruj ubita piane na masie orzechowej, udekoruj połówkami orzechów i piecz w nagrzanym do 180 stopni piekarniku 30 min


Odetnij mazurekod brzegów i wyłóż na tacę.Krajaj w kwadraty,



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz