wtorek, 24 sierpnia 2021

Wołowina po prowansalsku

 Rozgrzej na patelni 2 łyżki oliwy i podsmaz na niej pokrojona cebule i25 dkk wedzonego boczku pokrojonego w kostkę. Przełóż boczek do rondla. 1/5 kg łopatki wołowej lub innego kawałka wołowiny pokroj na7 cm kawałki i obsmaz ze wszystkich stron na patelni do zrumienienia. Przełóż mieso do rondla, wlej 1/2 l czerwonego wina lub więcej tak , aby wino pokryło mięso. Zagotuj, dodaj 2 marchewki pokrojone w grube plastry, 2 pomidory obrane ze skórki i pokrojone , 2 ząbki czosnku przeciśniete przez praskę, bouquet garni, ziarna pieprzu i małą cebule z wbitymi 2 goździkami. Przykryj i duś na małym ogniu 3 godz. Wyjmij bouquet garni i cebulke, dopraw sola i pieprzem Wsyp skórke  i sok z pomarańczy. Posyp natka pietruszki.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz