Rozgrzej na patelni 2 łyżki masła klarowanego. Wrzuć na patelnię drobniutko pokrojoną cebulę i ząbek czosnku rozdrobniony. Duś do zeszklenia, dodaj suszone oregano i po wymieszaniu zostaw do ostygnięcia. W rondlu roztrzep jajko z 100 ml buliony drobiowego, dodaj 2 łyżki tartej bułki, sól, pieprz i łyżkę sosu sojowego. Wymieszaj starannie razem z cebulą. Dodaj 40 dkg mielonego mięsa z indyka i wyrabiaj mikserem do ciasta aż uzyskasz jednolitą konsystencję. Żaroodporne naczynie wysmaruj oliwą i układaj w nim uformowane wilgotnymi dłońmi klopsy. Rozgrzej na patelni oliwę i uduś na niej pokrojoną czerwoną cebule, 2 ząbki czosnku, marchewkę, natkę pietruszki i łodygę selera naciowego. Dodaj puszkę pomidorów duszonych w oliwie, oregano, tymianek i bazylię Dopraw solą, pieprzem i cukrem. Rozdrobnij blenderem na gładki sos i oblej nim klopsy. Wstaw do nagrzanego do 200 stopni piekarnika i piecz pod przykryciem 40 min.
Podawaj z makaronem i sałata.
Brak komentarzy:
Prześlij komentarz