wtorek, 3 marca 2020

Królik w musztardzie po bordosku

3 combry królicze umyj, osusz, natrzyj solą, posmaruj roztopionym masłem i ułóż w brytfance. Wstaw do nagrzanego do 220 stopni piekarnika i piecz 20 min. polewając co 5 min. roztopionym masłem. Wyjmij królika i wysmaruj z obu stron musztardą z Dijon Ułóż go ponownie w brytfannie i dodaj do pieczeni 4 pokrojone w kostke marchewki, kilka łodyg selera naciowego z liśćmi, pokrojonych w talarki i garść wymieszenych ziół: rozmaryn, tymianek i pietruszka. Zmniejsz temperaturę w piekarniku do 180 stopni i piecz jeszcze 40 min. Wyjmij mięso na deskę, pokrój na porcje i ułóż na  ogrzanym półmisku. Zawartość brytfanki przelej do rondla, dodaj 1/2 szklanki białego wina i zagotuj. Dodaj 1/2 szklanki śmietany i gotuj 3 min. Rozdrobnij sos blenderem i przetrzyj przez sito do sosjerki. Zagotuj w rondlu 100 ml brandy, oblej królika, zapal i podawaj.


Najlepiej z pieczonymi ziemniakami

i sałatą.



Brak komentarzy:

Prześlij komentarz